Finder lir...

ALT TIL GUTTEN

ALT hvad du har brug for
Se mere HER

Kaffeguiden

Den ultimative kaffeguide

Der findes uendeligt mange kaffetyper – og det kan være svært at holde styr på alle varianterne. Her får du en guide, som kan hjælpe dig lidt på vej. Vi giver dig nemlig et overblik over alle de kendte kaffedrikke, så du ikke er i tvivl om, hvad dine kunder taler om, når de spørger efter en cortado, ristretto eller gerne vil vide, hvad der egentlig er forskellen på cafe latte og cappuccino.

Få et overblik over de forskellige kaffedrikke

Kaffe er en videnskab. Kaffens smag afhænger nemlig både af bønnernes oprindelse, ristningen, måden vi maler dem på, vandkvaliteten, hvordan vi brygger kaffen og hvilken maskine, vi bruger. Derudover har mængden af tilsat mælk og vand en stor betydning for drikkens intensitet og tekstur.

Herunder gennemgår vi 12 klassikere på kaffekortet og rangerer styrken på en skala fra 1-7 kaffebønner, hvor 7 er den mest intense. Det giver dig – og dine medarbejdere – et godt grundlag for at give restaurantens, caféens eller kaffebarens gæster en kaffeoplevelse i særklasse samt yde god rådgivning til kunder, der endnu ikke har fundet deres favoritdrik blandt de forskellige kaffevarianter på menukortet.

Espresso

Espresso er på mange måder fundamentet i vores moderne kaffekultur. Det stærke kaffeshot på 25-30 ml er nemlig basen i mange af de kaffedrikke vi kender, heriblandt cappuccino, cortado og cafe latte.  Derudover er espresso et populært valg på caféer og kaffebarer verden over, hvor det drikkes som et rent shot. Et espressoshot brygges traditionelt på 20-25 sekunder under tryk på 9 bar med mindst 7 gram kaffebønner.

Espresso kaffe

Ristretto

Ristretto er italiensk og betyder ”begrænset”. Det er en henvisning til mængden af vand, der løber gennem bønnerne – den er nemlig halveret i forhold til en almindelig espresso, fordi kaffebønnerne er stampet ekstra hårdt eller vandtilførslen forkortes. Det gør ristretto til en stærk og utroligt koncentreret kaffedrik, der også bør have relativt mindre syrlighed end en espresso pga. den kortere bryggetid.

Americano

En americano er baseret på et espressoshot, men i modsætning til ristretto, så er drikken fortyndet med varmt vand for at gøre kaffen mildere, ligesom den færdigbryggede kop kaffe typisk er flere gange større end en espresso. Den består nemlig af 1/5 espresso og 4/5 tilsat vand. Americano er en klassiker på kaffekortet og er manges foretrukne kaffevariant.

Lungo

En lungo ligner til forveksling en americano, men de to kaffevarianter er ikke helt ens. I modsætning til americano, som er et espressoshot fortyndet med vand, så tilsættes der nemlig ikke ekstra vand i en lungo. Til gengæld er bønnerne i en lungokaffe ikke stampet så hårdt som til fx espresso og ristretto. Det betyder, at der når at løbe mere vand igennem under brygningen, hvilket giver en lang, smagfuld kop kaffe, der kan minde om filterkaffe.

Café latte

Café latte er måske den mest populære kaffedrik overhovedet – alle kender den og langt de fleste kan lide den. Den milde, italienske kaffevariant, der består af 1/6 espresso og 5/6 steamet mælk, servereres som regel i et stort glas. Og hvis man er heldig, så har den lokale barista dekoreret den med latte art – billeder og mønstre der laves, når den steamede mælk blandes med kaffen.

Café latte.
https://www.youtube.com/watch?v=jYq1pHJYQmw

 

Cappuccino

afé latte vs. cappuccino. Det er det dilemma, som mange står i, når de skal vælge kaffedrik – de to kaffevarianter minder nemlig en del om hinanden. Der hvor cappuccino adskiller sig fra café Latte er mælkens konsistens. Mælkeskummet i cappuccinoen giver den nemlig en anden – og tykkere – tekstur. Derudover er der forskel på måden den serveres på. Hvor cappuccino som oftest serveres i en stor kop og toppes med mørkt kakaopulver, så bliver en cafe latte som regel serveret i et højt glas.

Cappuccino består af 1/3 espresso, 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum.

Cae au lait

Café au lait er fransk og kan oversættes til ”kaffe med mælk”. Den er blandt de mildeste kaffedrikke og smagsmæssigt kan den sammenlignes med cafe latte. Forskellen består i, at espresso ikke er fundamentet i en cafe au lait. Det er nemlig helt almindelig filterkaffe, der bruges som basen i denne kaffevariant.

Café au lait består traditionelt af 1/4 filterkaffe og 3/4 steamet mælk.

En lille statistik over de mest populære kaffe-drikke